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http://hdl.handle.net/20.500.12207/4725
Title: | Intervenção comunitária em pessoas idosas com obesidade |
Other Titles: | Communitarian intervention in older people with obesity |
Authors: | Lucas, José José, Helena Canhestro, Ana |
Keywords: | Envelhecimento Estilos de Vida Obesidade Promoção da Saúde Enfermagem Saúde Comunitária Aging Lifestyle Obesity Health Promotion Community Health Nursing |
Issue Date: | 2013 |
Abstract: | Objetivo: contribuir para a diminuição da prevalência da obesidade nas pessoas idosas, numa freguesia do
concelho de Beja, Sul de Portugal. Metodologia: projeto de intervenção comunitária, com duração de 12 meses.
A antropometria é recolhida em três pontos-chave: pré-intervenção, seis meses depois e no final do projeto,
determinando Indice de Massa Corporal e Perímetro Abdominal, e negociando um contrato de saúde, em consulta
de enfermagem. O acompanhamento foi efetuado às 4, 12 e 20 semanas, por entrevista direta aos participantes.
Resultados: 60% dos utentes referiram ter modificado alguma prática alimentar; 17.7 % iniciaram e mantêm
atividade física regular e em 8,8 % mantêm-se o consumo de água recomendado. Conclusão: os participantes
colaboraram nos aspetos relacionados com as alterações na dieta mostrando dificuldades na prática de atividade
física regular e no consumo de água. To contribute to the reduction of the prevalence of obesity in the elderly, a parish in the municipality of Beja, southern Portugal. Method: Community intervention project, lasting 12 months. Anthropometry is collected in three key points: pre-intervention and six months after the end of the project, determining Body Mass Index and Abdominal circumference, and negotiating a contract for health, nursing consultation. The monitoring was performed at 4, 12 and 20 weeks, by direct interview participants. Results: 60% of users reported having changed some eating habits, 17.7% started and maintain regular physical activity and remain 8.8% water consumption recommended. Conclusion: Participants collaborated on aspects related to changes in diet showing difficulties in regular physical activity and consumption of water. |
Peer reviewed: | yes |
URI: | http://hdl.handle.net/20.500.12207/4725 |
ISSN: | 1981-8963 |
Publisher version: | http://www.revista.ufpe.br/revistaenfermagem/index.php/revista/article/view/2811 |
Appears in Collections: | D-SA - Artigos em revistas não indexadas à WoS/Scopus |
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